Morgen ben ik weg  – Martijn van der Zande

0 0
Spread the love
Read Time:1 Minute, 6 Second

In het centrum van Groningen, vlakbij de Ossenmarkt, ligt een replica van een VOC schip. De schipper die woont op deze boot is bezig om het schip zeewaardig te maken. Hij wil er de wereldzeeën mee bevaren. Geïnspireerd door deze dromer schrijft Martijn een lied voor hem. Maar vóórdat de schipper het lied kan beluisteren, leest Martijn in de krant dat de schipper is overleden. Iedereen is welkom op de begrafenis en Martijn brengt voorin de kerk naast de kist ‘Morgen ben ik weg’ ten gehore.

Morgen ben ik weg (lange versie)
Het verhaal van de Heemskerck spreekt tot de verbeelding. De van oorsprong Duitse schipper Kars Thaden verbouwt eigenhandig een oud transportschip tot een model van het 17e -eeuwse oorlogsjacht de Heemskerck. Dat VOC schip is vooral bekend door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. In 1642 ondernam hij een expeditie met het schip de Heemskerck en ontdekte toen onder andere Nieuw-Zeeland. Thadens droom is het om, in het kielzog van Tasman, met zijn eigen Heemskerck naar Australië te varen. Het schip is jarenlang een bezienswaardigheid in de Groningse Noorderhaven. De schipper is onder andere te zien bij TV Noord en in Man Bijt Hond. Hij vindt, en het is een figuur van wie je het aanneemt, dat iedereen een droom moet hebben.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Randie O’Neil – Daddy’s Pride
Next post Zanger Willem Huisman met ultieme Nederlandstalige danceplaat WAAR BEN JIJ